Ska du ut och resa? Beroende på var du ska resa kan du behöva visa upp ett aktuellt intyg på att du inte har covid-19 alternativt ett intyg på att du har bildat antikroppar för att få komma in i landet. Olika länder kräver olika typer av intyg för inresa och det är ditt ansvar att ta reda på om och vilken typ av intyg du behöver för att komma in i landet. På Utrikesdepartementet (UD) hittar du aktuella råd och reseinformation kring att resa till och från andra länder.
Vissa intyg som utfärdas är inte giltiga vid inresa till annat land. Nedan hittar du allt du behöver veta för att skaffa ett reseintyg som fungerar och även hitta kliniker nära dig som utfärdar intyg till lägst pris, det skiljer tusenlappar mellan olika kliniker.
Enligt Krisinformation är läget i Europa fortfarande väldigt osäkert och kan förändras fort. Därför är det viktigt att du håller dig välinformerad om platsen du är på alternativt ska resa till och följer de lokala myndigheternas råd och restriktioner. Till exempel kan det finnas krav på att man håller avstånd och bär munskydd.
Tips: Via appen UD Resklar får du alltid aktuell information om ditt resmål. Appen skickar pushnotiser om det händer något viktigt och anpassar innehållet efter vilket land du är i. Du kan också rapportera din utlandsvistelse till UD och ambassaden genom svensklistan.
Appen UD Resklar finns att hämta på både App Store och Google Play.
Regionernas statligt finansierade PCR-testning eller test om man bär på antikroppar, de erbjuder inte reseintyg utan då behöver du kontakta en privat vårdgivare som erbjuder testning med reseintyg.
Om du ska ut och resa, är frisk och behöver ett reseintyg ska du kontakta en privat vårdgivare som erbjuder testning med reseintyg (eftersom regionerna inte utfärdar reseintyg). På Hälsofakta finns all information du behöver för att enkelt kunna hitta ett lämpligt testställe nära där du bor. Här visas även priser och hur länge du behöver vänta efter att du gjort testet på att få ett friskhetsintyg eller intyg att du bildat antikroppar.
Här hittar du PCR-test nära dig
Här hittar du antikroppstest nära dig
Alla kan ta ett PCR-test, även barn och ungdomar. Testet tas i näsan och/eller svalget. Själva provtagningen kan kännas lite obehaglig, men går snabbt och gör vanligtvis inte ont.
Observera att en del länder bara accepterar covid-19-tester som är tagna på en läkarmottagning, vilket innebär att exempelvis de så kallade självtesterna som en del privata vårdgivare erbjuder via nätet, kan vara ogiltiga vid resa. Besök därför det aktuella landets ambassads hemsida samt eventuella transfers-destinationers hemsidor för uppdaterad information vilket krav som gäller för intyget. Fråga gärna även kliniken som göra provtagningen om deras intyg är giltigt för inresa i landet.
Det finns även vissa privata vårdgivare som inte anger provtagningsdatumet på intyget. Det innebär att intyget kanske inte är giltigt som hälsointyg vid resa. Många länder kräver ett aktuellt intyg och då måste ett datum finnas med på intyget.
Ett antikroppstest bekräftar om du har haft covid-19 och utvecklat antikroppar. Testet kan tas kapillärt (via ett stick i fingret) eller venöst (blodprovet tas då i armvecket). För antikroppstest ska vårdgivaren kunna svara på om testet som används uppfyller Folkhälsomyndighetens prestandarekommendationer eller inte. Eftersom det tar tid för kroppen att producera antikroppar bör du vänta minst 10-14 dagar på att göra testet efter sjukdomsförloppet. Antikroppar bildas av kroppens immunsystem, och testet visar om du har fått helt eller delvis skydd mot covid-19. Det man mäter i testet är förekomsten av antikroppar (IgG och IgM). IgM immunglobulin M, uppträder tidigt och IgG (immunglobulin G) uppträder senare men finns kvar längre.
Baserat på den kunskap som finns tillgänglig idag har Folkhälsomyndigheten bedömt att ett positivt resultat kan förhindra återinfektion av svåra symtom inom en begränsad tid. I nuläget upp till ett halvår från det att man fått sitt testresultat.
En färsk jämförelse på Hälsofakta visar på stora prisskillnader för både PCR-test och antikroppstest hos privata vårdgivare i Sverige. Om du vill ha ett intyg utskrivet vid testning som visar att du inte har covid-19 kan priset variera från 495 kronor till 3995 kronor.
För att få ett intyg på att du har bildat antikroppar vid ett antikroppstest kan priset variera från 499 kronor till 2495 kronor.
En del aktörer utfärdar dessutom inte automatiskt ett intyg vid testning utan då behöver du betala extra.
Enligt nyhetssajten Europaportalen ska gemensamma färgkoder och kriterier hjälpa till och göra det enklare att förstå vad som gäller i olika EU-länder vid exempelvis resor. EU-kommisionen anser att 27 olika regelverk för resor till och från EU-länderna är för krångligt och har därför gett förslag på att samordna ländernas regler kring coronarestriktioner.
– Med dessa åtgärder som vi nu föreslår vill vi att medborgare och invånare ska få tillräcklig information för att planera sina resor, affärsverksamheter och liv i dessa svåra tider, säger EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson. Hon fortsätter:
– Det är viktigt att invånare och företag har en viss nivå av visshet. De måste informeras inför möjliga restriktioner och får inte överraskas när de är på resande fot.
Kommissionen rekommenderar att Europeiska smittskyddsbyrån ECDC uppdaterar läget för coronaspridningen regionalt varje vecka. Beroende på hur hög smittspridningen är används fyra färger, grön, orange, röd eller grå.
Förslag har skickats till medlemsländerna i ministerrådet och kommissionen hoppas att ett beslut kan tas inom några veckor.
Källor: Folkhälsomyndigheten, Krisinformation, UD, Sweden Abroad, 1177